Βλάχου Ευγενία

qode interactive strata

Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (ΔΕΠ)

Καθηγήτρια

Δ’ Τομέας, “Παιδιατρική Νοσηλευτική και Νοσηλευτική Ψυχικής Υγείας”

Πτυχίο Νοσηλευτικής, Τμήμα Νοσηλευτικής,  Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)

Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Δημόσια Υγεία, Τμήμα Νοσηλευτικής,  ΕΚΠΑ

Διδακτορική Διατριβή στην Ενδοκρινολογία της Γυναίκας, Τμήμα Νοσηλευτικής,  ΕΚΠΑ

Η Ευγενία Βλάχου, μετά την αποφοίτησή της από το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, απέκτησε MSc στη Δημόσια Υγεία και εκπόνησε Διδακτορική Διατριβή (PhD) στην Ενδοκρινολογία της Γυναίκας, επίσης από το ομώνυμο πανεπιστήμιο. Εργάστηκε στο Θεραπευτήριο «Ο Ευαγγελισμός», όπου και έλαβε την Παθολογική Νοσηλευτική Ειδικότητα. Αμέσως μετά, μετέβη στη Μεγάλη Βρετανία, όπου εξειδικεύτηκε στη Διαβητολογική Νοσηλευτική.

Σήμερα εργάζεται ως Καθηγήτρια Ά Βαθμίδας με γνωστικό αντικείμενο: Ενδοκρινολογική – Γυναικολογική Νοσηλευτική, στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Τα μαθήματα που διδάσκει είναι: Νοσηλευτική Μητρότητας – Γυναικολογική Νοσηλευτική, Βιοηθική – Νομοθεσία Νοσηλευτικού Επαγγέλματος και Μεθοδολογία Έρευνας στη Νοσηλευτική. 

Παράλληλα διδάσκει σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών: «Θεραπεία και Φροντίδα Τραυμάτων και Ελκών» και «Κοινοτική Νοσηλευτική και Νοσηλευτική Δημόσιας Υγείας» του ΠΑΔΑ. «Κλινική Παιδιατρική και Νοσηλευτική – Έρευνα» (μέλος Συντονιστικής έως το 2018) και «Γενική και Εξειδικευμένη Παιδιατρική – Κλινική Πράξη και Έρευνα» στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.  Επιπλέον είναι Αναπληρώτρια Διευθύντρια και διδάσκει στο ΜΠΣ του ΠΑΔΑ «Διαχείριση Χρόνιων Νοσημάτων» και Επιστημονικά Υπεύθυνη της Ειδίκευσης: «Εκπαίδευση και Φροντίδα στο Διαβήτη».

Είναι μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Erasmus και έχει πάρει μέρος σε αρκετά διακρατικά προγράμματα με χώρες της Ε.Ε. Διετέλεσε για 5 χρόνια Τομεάρχης του Γ’ Τομέα Μαθημάτων (Νοσηλευτική Ειδικοτήτων), ενώ σήμερα στον Τομέα Παιδιατρικής Νοσηλευτικής και Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας, είναι Αναπληρώτρια Διευθύντρια. Έχει αρκετές δημοσιεύσεις, ενώ είναι κριτής (reviewer) σε ελληνικά και διεθνή έγκριτα περιοδικά. Παρουσιάζει συγγραφικό έργο σε βιβλία, διδακτικές σημειώσεις, κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους, καθώς και επιμέλειες μετάφρασης βιβλίων.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Ενδοκρινολογική – Διαβητολογική Νοσηλευτική και Νοσηλευτική Μητρότητας – Γυναικολογική Νοσηλευτική. Συμμετέχει ενεργά με διαλέξεις αλλά και ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ενώ, σε συνεντεύξεις της επισημαίνει τον καταλυτικό ρόλο του Εξειδικευμένου Νοσηλευτή στο Διαβήτη (https://www.healthweb.gr/apopsi/synenteykseis/eygenia-vlaxou-kathigitria-nosileytikis-i-elleipsi-ekseidikeymenon-nosileyton-gia-ton-diaviti-stoixizei-tin-periodo-tis-covid-19  και Συνέντευξη: H κα Ευγενία Βλάχου μιλά για την εξειδίκευση του νοσηλευτή στη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη | Diabetes Life ).

Επιπλέον, είναι μέλος της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) και μέλος του ΔΣ του 1ου Περιφερειακού Τμήματος ΕΝΕ, του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΣΝΕ), της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (ΕΕΕ) και της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ).

Ενώ είναι εκλεγμένο μέλος του ΔΣ Επιτροπής Νοσηλευτών, της European Society of EndocrinologyNurses (ESENurse Committee) https://www.ese-hormones.org/about-us/committees/nurse-committee/ και εκλεγμένο μέλος του ΔΣ του Foundation of European Nurses in Diabetes (FEND) https://www.fend.org/about-us/whos-who.

Για το βιογραφικό, πατήστε εδώ.