Καθηγητές Μαθήματος
Αξιολόγηση φοιτητών
Η αξιολόγηση των φοιτητών γίνεται στα Ελληνικά, με γραπτή εξέταση σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής ή/ και ανάπτυξης ή/ και σύντομης απάντησης.\
ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Σκοπός του μαθήματος είναι να αποκτήσουν οι φοιτητές τις απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις προκειμένου να κατανοήσουν το ρόλο της διατροφής στην πρόληψη και στην προαγωγή της υγείας, καθώς και στην έκβαση των ασθενειών.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα είναι σε θέση να:
- κατανοούν τις βασικές αρχές της διατροφής, τη λειτουργία της πέψης, της απορρόφησης και της απέκκρισης των θρεπτικών συστατικών στο ανθρώπινο σώμα
- κατανοούν τη σημασία της διατροφής στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας στον κύκλο της ζωής
- κατανοούν τη σημασία της διατροφής στα διάφορα νοσήματα και στη δευτερογενή πρόληψη
- αναγνωρίζουν τις διατροφικές ανάγκες στα διάφορα στάδια της ζωής
- αξιολογούν και να αναγνωρίζουν τις διατροφικές ανάγκες ασθενών ανάλογα την ασθένεια και το πολιτιστικό τους υπόβαθρο
- χρησιμοποιούν τις μεθόδους ανίχνευσης διατροφικού κινδύνου και να ανιχνεύουν τα άτομα που βρίσκονται σε διατροφικό κίνδυνο
- γνωρίζουν τις αρχές θεραπείας κλινικής διατροφής και ιδιαίτερα όσον αφορά την τεχνητή διατροφή(εντερική-παρεντερική)
- σχεδιάζουν και να αξιολογούν την εφαρμογή της διατροφικής φροντίδας στην κλινική πράξη
ΓΕΝΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ
- Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση των απαραίτητων τεχνολογιών
- Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
- Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
- Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών και εφαρμογή τους στη νοσηλευτική πράξη.
- Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα
Υπεύθυνος Καθηγητής Μαθήματος
Μάργαρη Νικολέττα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τακτικό Μέλος ΔΕΠ Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
Διδάσκοντες
Μάργαρη Νικολέττα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τακτικό Μέλος ΔΕΠ Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
Περίγραμμα
- Βασικοί όροι διατροφής: τρόφιμα, θρεπτικά συστατικά, πέψη, απορρόφηση, μεταφορά, απέκκριση
- Ενεργειακές ανάγκες του ανθρώπου-Ενεργειακό ισοζύγιο
- Υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπίδια, νερό, ανόργανα στοιχεία
- Ανίχνευση διατροφικού κινδύνου και αξιολόγηση ασθενούς. Ανθρωπομετρικές παράμετροι
- Διατροφή στην εγκυμοσύνη, θηλασμό, παιδική και εφηβική ηλικία
- Διατροφή στους ενήλικες και στην Τρίτη ηλικία
- Μεσογειακή διατροφή
- Διατροφή και παχυσαρκία
- Διατροφική υποστήριξη στο νοσοκομείο: Νοσοκομειακές δίαιτες. Τεχνητή διατροφή
- Διατροφική φροντίδα στο Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι και τύπου ΙΙ
- Διατροφική φροντίδα σε ειδικές παθολογικές καταστάσεις: καρδιαγγειακές παθήσεις, νεφροπάθειες, παθήσεις παγκρέατος και χοληφόρων
- Διατροφική φροντίδα σε παθολογικές καταστάσεις: καχεξία, διατροφικές διαταραχές, δυσανεξίες
- Διατροφική φροντίδα χειρουργικών και βαρέως πασχόντων ασθενών