Αξιολόγηση φοιτητών
Η αξιολόγηση θα γίνεται στο τέλος κάθε εξαμήνου με την μορφή γραπτών εξετάσεων. Θα περιλαμβάνει θέματα ανάπτυξης και ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών προκειμένου να καλυφθεί η διδακτέα ύλη ευρύτερα. Δίδεται επίσης η δυνατότητα να ανατεθούν προαιρετικές εργασίες στην πορεία του εξαμήνου που θα ληφθούν υπόψη στην τελική βαθμολογία.
Τα κριτήρια αξιολόγησης της γραπτής εργασίας είναι:
- Βιβλιογραφική ανασκόπηση.
- Κατανόηση του θέματος.
- Αξιολόγηση και σύνθεση στοιχείων.
- Κριτική ανάλυση.
- Ανάπτυξη θέματος.
- Ύφος γραφής.
- Τρόπος σύνταξης βιβλιογραφίας.
ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Σκοπός του μαθήματος είναι ο φοιτητής να κατανοήσει α) τις θεμελιώδεις αρχές αξιολόγησης και νοσηλευτικής αντιμετώπισης των αναπνευστικών παθήσεων β) την αναγκαιότητα χρήσης των σύγχρονων ερευνητικών και επιστημονικών μελετών στην κλινική αναγνώριση και θεραπευτική προσέγγιση της κάθε πάθησης και, γ) την προεγχειρητική και μετεγχειρητική αποκατάσταση των ασθενών με αναπνευστικά νοσήματα.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, ο φοιτητής θα είναι σε θέση:
- να αναγνωρίζει την παρουσία αποφρακτικής νόσου, την παρουσία περιοριστικής νόσου, την ύπαρξη διαταραχών στην ανταλλαγή των αερίων και εν γένει το βαθμό έκπτωσης της αναπνευστικής λειτουργίας.
- να εφαρμόζει τις βασικές αρχές νοσηλευτικής φροντίδας της κάθε πάθησης και να είναι σε θέση να επιλέξει τεκμηριωμένα τα καταλληλότερα θεραπευτικά μέσα αποκατάστασης.
- να εφαρμόζει ολοκληρωμένα θεραπευτικά μετεγχειρητικά προγράμματα για ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργεία θώρακα, τα οποία είναι ασφαλή και κατάλληλα για την κάθε κλινική περίπτωση, συμπεριλαμβανομένου και των ασθενών υψηλού κινδύνου μετεγχειρητικών επιπλοκών
ΓΕΝΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ
- Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις.
- Λήψη αποφάσεων.
- Αυτόνομη εργασία.
- Ομαδική εργασία.
- Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
Υπεύθυνος Καθηγητής Μαθήματος
Παπαγεωργίου Δημήτριος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τακτικό Μέλος ΔΕΠ Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
Διδάσκοντες
Παπαγεωργίου Δημήτριος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τακτικό Μέλος ΔΕΠ Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
Περίγραμμα
- Αναπνευστικό σύστημα: ανατομία, ορισμός και μηχανισμός αναπνοής, παραγωγή της φωνής, αναπνευστική λειτουργία (αερισμός, διαταραχές αερισμού, έλεγχος της λειτουργίας του αερισμού, αέρια αρτηριακού αίματος και ανάλυση της ανταλλαγής των αερίων), συνήθη συμπτώματα των αναπνευστικών παθήσεων, συμπτωματική ανακούφιση των κλινικών εκδηλώσεων, ύγρανση, παρακλινικές εξετάσεις, κλινική εξέταση ασθενή.
- Διαταραχές της αναπνευστικής λειτουργίας (ατελεκτασία, πνευμονική εμβολή, πνευμονικό οίδημα, πνευμονική υπέρταση – πνευμονική καρδία).
- Κάπνισμα και καρκίνος του πνεύμονα.
- Παθήσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (κοινό κρυολόγημα, οξεία ιγμορίτιδα, οξεία αμυγδαλίτιδα, ιός του απλού έρπητα – HSV).
- Παθήσεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος (οξεία λαρυγγίτιδα, χρόνια λαρυγγίτιδα, καρκίνος του λάρυγγα, οξεία επιγλωττίτιδα, οξεία τραχειΐτιδα, οξεία βρογχίτιδα, βρογχεκτασία, καρκίνωμα των βρόγχων, πνευμονία, βρογχοπνευμονία, πνευμονικό απόστημα).
- Παθήσεις του υπεζωκότα (πλευρίτιδα, πλευριτική συλλογή, εμπύημα, πνευμοθώρακας).
- Λοιμώδεις νόσοι των πνευμόνων (λοβώδης πνευμονία, πνευμονία από ιούς και βακτηρίδια, ενδονοσοκομειακή νόσος, πνευμονία σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς, πνευμονία από εισρόφηση).
- Κοκκιωματώδεις νόσοι των πνευμόνων (πνευμονική φυματίωση, σαρκοείδωση, κοκκιωματώδης ή πνευμονική αγγειΐτιδα, ιστοπλάσμωση).
- Χρόνιες αποφρακτικές πνευμονοπάθειες (χρόνια βρογχίτιδα, εμφύσημα, άσθμα).
- Περιοριστικές πνευμονικές νόσοι (σύνδρομο αναπνευστικής δυσφορίας ενηλίκων – ΣΑΔΕ, κρυπτογενής ινοποιητική κυψελίτιδα, εξωγενής αλλεργική κυψελίτιδα, πνευμονοκονίαση των ανθρακωρύχων, σύνδρομο Goodpasture, πυριτίαση, σιδήρωση, αμιντίαση).
- Παιδικές νόσοι των πνευμόνων (συνήθεις ανωμαλίες στην ανάπτυξη του πνεύμονα, σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας των νεογνών – ΣΑΔΝ ή νόσος των υαλοειδών μεμβρανών).